Версія для друку

18 / 05 2013


      DSC05691.jpg    DSC05755.jpg 30 квітня - 1 травня в Сумському державному університеті за підтримки Програми розвитку ООН відбулись Другі міжрегіональні студентські дебати, присвячені актуальним питанням сталого розвитку громад. Відкривали дебати старший менеджер проектів ПРООН в Україні Сергій Волков та міжнародний менеджер проекту ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований нв громаду" Джейсінгх Сах. У фінальному етапі змагань взяли участь команди, що представляли: 



DSC05814.jpg1. Сумський державний університет  
2. Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту  
3. Чернігівський державний технологічний університет  
4. Запорізький національний університет  
5. Черкаський державний технологічний університет  
6. Ужгородський національний університет  
DSC05816.jpg7. Полтавську державну аграрну академію  
8. Херсонський державний аграрний університет  
9. Національний університет "Острозька академія"  
10. Східно-український національний університет ім. В. Даля


Команда нашого університету була представлена студентами факультету "УПП"
     * Троян Андрій (451 група) 
     * Приступа Оксана (451 група) 
     * Гутнік Олеся (450 група) 
     * Керівник команди та один із судей дебатів - к.т.н., доцент кафедри "Станції та вузли" Мозолевич Г.Я. 


Команди дебатували на наступні теми:

1. У теорії вважається, що ефективно можуть використовуватись тільки ресурси, що знаходяться в приватній власності. Чи може територіальна громада ефективно використовувати ресурси, які є спільними для її мешканців?   


2. У сільській школі кількість дітей зменшилася до критичної, і районний відділ освіти пропонує закрити школу, а дітей возити до школи районного центру. Команда-доповідач має виступити на стороні районного відділу освіти, а команда-опонент на стороні сільської громади, яка проти закриття школи.  

3. Команда-доповідач стверджує, що для підвищення ефективності використання водних ресурсів в Україні необхідно підвищити тарифи на воду. Команда опонент стверджує, що це можна зробити і без підвищення тарифів. 

4. Голова громадської організації, створеної в сільській громаді, пропонує жителям громади зібрати кошти на ремонт сільської дороги. Частина жителів сільської громади проти цього, аргументуючи це тим, що вони платять податки, а ремонтувати дороги повинна держава. 

5. В суспільстві досить часто виникає «проблема безбілетника», коли індивіди не хочуть платити за суспільне благо, очікуючи його отримати без додаткових витрат. Команда-доповідач стверджує, що цю проблему на рівні громади можна вирішити. Команда-опонент стверджує, що вирішити цю проблему без втручання держави неможливо.

Наші студенти відрізнялися аргументованістю своїх думок, конкретними пропозиціями для вирішення тих чи інших проблем громад сучасної України. 
Нажаль, завдяки суб"єктивному суддівству команда не виграла дебати, однак досвід спілкування та доведення своїх думок студенти отримали добрий.  
Цікаві ідеї студентства України почули і представники ПРООН, частини цих думок буде включена до міжнародного проекту "Місцевий розвиток громад ІІ", що реалізується за рахунок коштів ООН в Україні.


Автор : Григорій Мозолевич

Переглядів : 3580

Назад до списку