Версія для друку

02 / 10 2014
Государственная премия - 2014
      У 2014 році університет у складі із фахівцями, конструкторами, науковцями та інженерами Державної адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниця), ПАТ«Крюківський вагонобудівний завод» (ПАТ ”КВБЗ”),  Інституту електрозварювання НАНУ імені Є.О. Патона, Інституту технічної механіки НАНУ та ДКАУ та Українського науково-дослідного інституту вагонобудування виконано комплекс науково-технічних заходів із розробки конструкцій, машинобудівних технологій освоєння виробництва та впровадження в експлуатацію сучасного вантажного  рухомого складу нового покоління.

      Назва роботи:  Розробка конструкцій та машинобудівних технологій створення вантажних вагонів нового покоління.

      Мета: створення інноваційних конструкцій та сучасних технологій виготовлення вітчизняного вантажного рухомого складу нового покоління, що дозволить прискорити заміну зношеного парку вантажних вагонів, підвищити його продуктивність, суттєво знизити експлуатаційні  витрати, забезпечити створення додаткових робочих місць на вітчизняних підприємствах.
   Новизна: вперше  в Україні розроблено сімейство конструкцій сучасних вантажних вагонів нового покоління з використанням унікальних машинобудівних технологій, що пов`язані зі створенням інноваційних технічних рішень та оригінальних технологій зварювання високоміцних сталей. Розробка надає можливість суттєвого оновлення парку вантажних вагонів залізниць України. Завдяки підвищенню конструкційної швидкості вагонів, значному зменшенню експлуатаційних витрат та зменшенню негативного впливу на навколишнє середовище використання розроблених конструкцій вантажних вагонів нового покоління дозволяє економіці України отримувати щорічно не менш як 150 млн. грн.
   Науково-практична значимість:  на залізницях України успішно експлуатуються більше 10 тис. вантажних вагонів нового покоління, створених з використанням унікальних машинобудівних технологій та виготовлених на ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» за участю Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона НАНУ та Інституту технічної механіки НАНУ і НКАУ та інших наукових і виробничих організацій. Досвід експлуатації вантажних вагонів нового покоління на залізницях України, країн СНД і Євросоюзу свідчить про високу якість та експлуатаційну надійність всіх типів розроблених вантажних вагонів. При виконанні роботи  проведено як прикладні, так і фундаментальні дослідження в галузях загальної механіки та матеріалознавства, зокрема, створено наукові основи з динаміки та міцності рейкових екіпажів, удосконалено  теорію взаємодії твердих тіл для транспортних конструкцій та теорію псевдоковзання в механічних системах з сухим тертям, розроблені унікальні методи та алгоритми оптимізації елементів конструкції кузовів вагонів та ходових частин, що дозволило зменшити їх знос в 3-4 рази, створено інноваційні матеріали з заданими властивостями (нові марки сталей для вагонобудування) та прогресивні технології їх зварювання. Впровадження розробки додатково забезпечує понад 10 тисяч робочих місць на підприємствах вітчизняної промисловості.
   Публікації: За результатами виконання розробки надруковано більше 300 наукових праць, з яких 7 монографій, 120 патентів на винаходи та корисні моделі, в тому числі 60 патентів отримано за кордоном, захищено 12 докторських та 34 кандидатських дисертацій. Розробки брали участь у більше ніж 60 виставках в Україні та 12 країнах СНД,  Європи і Азії.

Презентація по представленню премії (Завантажити)

Буклет по представленню премії (Завантажити)



Переглядів : 2477

Назад до списку