Десята річниця пам’яті професора Плахотника В. М.

Версія для друку

23 / 01 2017
Десятая годовщина памяти профессора Плахотника В. Н.

25 січня 2017 року відбудеться зустріч та творчі читання, присвячені вшануванню 10-ої річниці пам’яті професора Плахотника Володимира Миколайовича. Колектив кафедри «Хімія та інженерна екологія» та ГНДЛ «Охорона навколишнього середовища на залізничному транспорті» запрошують прийти та поділитися своїми спогадами про життя та творчий шлях цього великого вченого та талановитого педагога. Зустріч розпочнеться о 13:00 у приміщенні зали Науково-дослідної частини університету (ауд. 224).

Плахотник Володимир Миколайович – доктор хімічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, Соросівський професор, засновник наукових шкіл літієвих джерел струму та екологічної безпеки залізничного транспорту, громадській діяч.

Професор Пахотник В. М. народився 14 вересня 1940 року, за свої роки здобув чимало звань та статусів, залишаючись простою людиною, відданою сім’ї, учням та науці.

 З 1976 року Володимир Миколайович очолював кафедру «Хімія та інженерна екологія». За роки його керівництва кафедра стала головною науковою школою у напрямках хімії неорганічних фторидів, літієвих джерел живлення та охорони навколишнього середовища на залізничному транспорті. У 1994 році під його керівництвом в університеті відкрито першу в Україні галузеву науково-дослідну лабораторію охорони довкілля на залізничному транспорті и починаючи з 1999 року кафедра розпочинає випуск фахівців у галузі екології наземного транспорту – єдиної в Україні фахової освіти охорони довкілля на залізничному транспорті.

Професор Плахотник В. М. залишив величезну наукову спадщину, є Лауреатом премії імені Д. І. Менделєєва та медалі імені Л. А. Чугуєва, автором понад 500 наукових праць, 50 патентів та монографій. Під його науковим керівництвом захищено 15 дисертацій та виконано більш ніж 150 науково-дослідних робіт та науково-технічних проектів. Одним з вагомих результатів науково-педагогічної діяльності професора В. М. Плахотника є видання підручника «Хімія з основами біогеохімії».

Професор Плахотник В. М. був активним членом наукового товариства – дійсним членом наукових Рад НАН України та РАН, членом експертної Ради ВАК, членом низки галузевих та міжнародних академій наук: Української екологічної Академії наук, Академії наук технологічної кібернетики, Транспортної Академії України, Міжнародної Академії комп’ютерних наук і систем. Починаючи з 1996 року професор Плахотник В. М. працював експертом з екологічної безпеки залізничного транспорту міжнародної Організації Співдружності Залізниць. Під його науковим керівництвом розроблені та затверджені перші в СНД регламенти з охорони довкілля на залізничному транспорті.

В останні роки життя Володимир Миколайович проводив активну міжнародну наукову діяльність в рамках проектів STCU, ISAR, INTAS, DAAD, Renaissance Foundation, поширюючи накопичений досвід серед колег по всьому світу.

Громадська спадщина займає особливе місце у житті Володимира Миколайовича. Він стояв на початку формування сучасної компетенції фахівця-еколога та є співавтором першої в Україні комплексної програми підготовки бакалаврів за спеціальністю «Екологія та охорона навколишнього середовища». Професор Плахотник В. М. – був головою науково-методичної Ради з екології Міністерства транспорту та зв’язку України. За його наукового керівництва розроблено першу в Україні екологічну стратегію розвитку залізничного  транспорту України – Галузева програма «Охорона навколишнього природного середовища на залізничному транспорті України на 1997-2006 роки».

Для реалізації програм екологічної освіти молоді та фахової післядипломної екологічної освіти Володимиром Миколайовичем було створено Дніпропетровське відділення Національного екологічного центру України. Це громадське об’єднання довгі роки було центром неформальної екологічної освіти студентської молоді у Дніпропетровському регіоні. Саме професором Плахотником В. М. заснована конференція «Екологічний інтелект», яка з 2007 року присвячена пам’яті цього видатного вченого та митця.

 

Вічна пам'ять та шана

вченому, батьку та вчителю.

 Родичі, друзі, учні та студенти

 


Переглядів : 2735

Назад до списку