Екологи університету закликають до раціонального поводження з відходами у вигляді опалого листя

Версія для друку

16 / 11 2016
Зеленько_5 канал.JPGБойченко_новость.JPG

02 листопада 2016 року у приміщенні Інформаційної агенції МОСТ-ДНЕПР науковці кафедри «Хімія та інженерна екологія» та ГНДЛ «Охорона навколишнього середовища на залізничному транспорті» провели розширену прес-конференцію з питань раціонального поводження з відходами у вигляді опалого листя. 

Журналістам провідних видань та телеканалів України презентували досвід поводження з опалим листям та результати багаторічних досліджень, проведених спільними зусиллями кафедри «Хімія та інженерна екологія» та ГНДЛ «Охорона навколишнього середовища на залізничному транспорті» Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. акад. В. Лазаряна. 

Завідуюча кафедрою «Хімія та інженерна екологія» професор Зеленько Ю .В. закликала громаду Дніпропетровської області не спалювати опале листя та популярно пояснила екологічні та токсикологічні наслідки такої діяльності. Зав. ГНДЛ «Охорона навколишнього середовища на залізничному транспорті» Бойченко А. М. наголосив на ресурсному потенціалі опалого листя та можливості його використання у виробництві штучних ґрунтів та органічних меліоратів, сорбентів та будівельних матеріалів різного призначення. 

Головною родзинкою прес-конференції стала презентація твердого палива, виготовленого з рослинних відходів, утому числі з опалого листя. Старший науковий співробітник Сорока М. Л. усім охочим продемонстрував технологію виготовлення цього палива та посібник, розроблений науковцями університету за підтримки Дніпропетровського відділення Національного екологічного центру України. 

Наразі, науковці нашого університету поширюють цей досвід серед сільських громад Дніпропетровської області в рамках соціально-екологічної ініціативи «СЕЛО: стимулювання енергонезалежності локальних об’єднань». 

Науковці-екологи не зупиняються на досягнутому результаті та активно закликають владу, інституції громадянського суспільства та бізнес долучитися до впровадження цих наукових ініціатив у виробництво та широкий вжиток.

Посилання на сюжети за результатами прес-конференції:

 https://www.youtube.com/watch?v=LPhyL8TLNYc

http://1tv.com.ua/news/84572 

Фото – з репортажу «5 каналу»

Переглядів : 2816

Назад до списку