Україна приєдналася до програм «Горизонт Європа» та «Євратом»

Версия для печати

12 / 10 2021

Сьогодні, 12 жовтня 2021 року, на 23-му Саміті Україна – Європейський Союз було офіційно підписано Угоду про участь України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії «Євратом».

Від імені України, за розпорядженням Президента України Володимира Зеленського, підписантом став Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Від Європейського Союзу та Європейського співтовариства з атомної енергії – Віцепрезидент Європейської Комісії, Високий представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

«Відчуваю гордість, адже Україна стала першою серед асоційованих країн, які не входять до Європейської економічної зони, що долучилася до Рамкової програми з досліджень та інновацій “Горизонт Європа” (2021-2027 роки) та Програми з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025 роки)», – зазначив Сергій Шкарлет.

Після завершення всіх внутрішньодержавних процедур, необхідних для ратифікації Угоди, українські вчені, інноватори та підприємці можуть мати доступ до всіх інструментів підтримки та залучати грантові кошти для реалізації спільних міжнародних проектів програм «Горизонт Європа» та «Євратом».

Варто зазначити, що Україна була асоційованим членом та брала активну участь в реалізації проектів у попередній рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Ми посіли сьоме місце серед асоційованих країн за кількістю залучених коштів із загального бюджету програми. Станом на жовтень 2021 року 228 грантових угод було підписано українськими учасниками на загальну суму близько 45,8 млн. євро.

«Сьогоднішня подія – це насамперед тісна співпраця з Європейським Союзом. Протягом року ми доклали всіх зусиль, щоб завершити необхідні внутрішньодержавні процедури для підписання Угоди. Хочу подякувати європейським колегам за плідну та продуктивну співпрацю під час тривалого переговорного процесу», – наголосив Міністр освіти і науки України.

Реалізація програм створить необхідні передумови для становлення України як впливової європейської держави, шляхом розширення міжнародного науково-технічного співробітництва, створення сприятливих умов для здійснення науково-дослідницької діяльності,  комерціалізації розробок, розбудови національної інноваційної сфери та розвитку співробітництва з європейськими країнами у питаннях визначення актуальних напрямів наукових та інноваційних досліджень.


Автор : МОН

Источник : https://mon.gov.ua/ua/news/ukrayina-priyednalasya-do-program-gorizont-yevropa-ta-yevratom

Просмотров : 7154

Возврат к списку