Шафрану Леоніду Мойсейовичу 80 років!

Версія для друку

21 / 01 2016
Шафрану Леоніду Мойсейовичу 80 років!
    18 лютого 2016 виповнюється 80 років Шафраном Леоніду Мойсейовичу. доктору медичних наук, професору, Заслуженому діячеві науки і техніки України, Почесному працівникові морського і річкового флоту України, першому заступнику директора ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України (Одеса).
    За 50 років своєї активної і різнобічної наукової діяльності він вніс істотний внесок у розвиток морської медицини, медицини транспорту, промислової, транспортної і біохімічної токсикології, гігієни і токсикології полімерних матеріалів, у тому числі в теорію і практику пожежобезпеки і токсикології горіння полімерів, проблему адаптації людини в екстремальних умовах виробничого та навколишнього середовища, психофізіологію операторської праці.
    Л.М. Шафран народився у м.Коростень Житомирської області, Україна, в сім'ї службовців. У 1954 р закінчив середню школу з медаллю в м.Чернівці. Далі все життя пов'язане з Одесою, де в 1954 р вступив і в 1957 р закінчив з відзнакою Військово-морське медичне училище. Після звільнення в запас у зв'язку зі скороченням Збройних сил СРСР в 1959 р вчинив і в 1966 р закінчив лікувальний факультет Одеського державного медичного інституту ім. Н.І. Пирогова з відзнакою і, одночасно, в 1964 р - біологічний факультет Одеського державного університету ім. І.І. Мечникова з відзнакою.
    З 1959 р працював помічником епідеміолога, лікарем Басейнової санепідстанції Чорноморсько-Азовського водздравотдела. У червні 1965 р.- організував і очолив басейнового токсикологічну лабораторію Чорноморсько-Азовського водздравотдела, яка незабаром стала науково-практичним центром медицини водного транспорту на Південному, а потім і інших морських і річкових басейнах країни. Це визначалося бурхливим розвитком вітчизняного морського флоту і суднобудування. За короткий час штат лабораторії зріс з 4-х до 104-х співробітників, які виконували дослідження в інтересах Міністерств Морського флоту, Суднобудівною промисловості, Загального та Середнього машинобудування на загальну суму понад 1 млн. Руб. на рік. Лабораторія була оснащена сучасним обладнанням та апаратурою, обчислювальною технікою, мала віварій і комплекс затравочних камер. Тісні творчі зв'язки у колективу лабораторії склалися з Центральними НДІ морського флоту і технології суднобудування, НВО «Прометей», «Алмаз», «Рубін». НВО «Енергія», Чорноморським та Латвійським морськими пароплавствами, суднобудівними і судноремонтними підприємствами на всіх морських басейнах країни. Поряд з великим обсягом проведених в лабораторії хіміко-аналітичних і експериментальних досліджень, співробітники виконували їх безпосередньо на судах в тривалих морських рейсах, брали участь у виробничих випробуваннях на берегових об'єктах і в прийманні суден в експлуатацію. Сам Л.М. Шафран здійснив у 1964-1992 рр. десятки морських рейсів в якості суднового лікаря та лікаря-дослідника тривалістю до 9 місяців, у тому числі кругосвітнє плавання на т / х «Котовський». Результати досліджень лягли в основу ряду положень та медичного додатки до Міжнародного кодексу морського перевезення небезпечних вантажів (IMDG Code), вітчизняних «Правил морського перевезення небезпечних вантажів» (МОПОГ) трьох видань 1968, 1977 і 1990 рр., Санітарних правил для морських, річкових суден і портів СРСР, обгрунтування максимально допустимих термінів безперервного плавання, впровадження нових режимів праці та відпочинку плавскладу, експлуатації суден скороченими екіпажами, розробки системи професійного психофізіологічного відбору моряків, профілактики нейротоксикозе у членів екіпажів 4-х поколінь суден-газовозів і хімовозів. системи гігієнічної регламентації полімерів і лакофарбових матеріалів суднобудівного, транспортного призначення, для надводних, підводних і космічних об'єктів, у тому числі принципів створення композицій із заданими гігієнічними властивостями.
    Цьому сприяли тісні творчі зв'язки та науково-методична допомога вчених Київського НДІ гігієни праці та профзахворювань, ЕКОГІНТОКС, НДІ ім. А.Н. Марзєєва, НІІГВТ, ВНІІЖГа, ВМА ім. С.М. Кірова, Інституту медико-біологічних проблем медінституту Одеси, Києва, Львова, Москви, Риги, Ростова на Дону та ін. Це забезпечило високий науковий рівень і практичну значимість, результативність Виконуємо НДР, які отримали високу оцінку у нас в країні і за кордоном.
    Все це послужило однією з передумов відкриття в 1978 р в Одесі Філії НДІ гігієни водного транспорту (Москва), а в 1988 р - Всесоюзного НДІ гігієни водного транспорту МОЗ СРСР (з 1992 р - Український НДІ медицини транспорту МОЗ України). З цими установами пов'язана вся подальша наукова діяльність Л.М. Шафрану як завідувача відділу, заступника директора з наукової роботи та першого заступника директора інституту. Встановлені в той час міжнародні наукові зв'язки з вченими понад 20 країн світу частково підтримуються по теперішній час.
    Л.М. Шафран є автором понад 600 наукових праць, у тому числі 18 монографій, посібників і довідників, близько 30 авторських свідоцтв і патентів. У 1968 р він захистив кандидатську, у 1982 р - докторську дисертацію, в 1985 р йому присвоєно звання професора, а в 2005 р - Заслуженого діяча науки і техніки України. Ним підготовлено більше 20 кандидатів і 7 докторів наук. Він веде активну наукову громадську діяльність, будучи членом правлінь Українських наукових товариств гігієністів, токсикологів, головою асоціації мікроелементологов України, членом експертної ради ДАК МОН України, членом спеціалізованої ради при Інституті медицини праці НАМН України, головою комісії з гігієни і токсикології полімерних матеріалів Комітету з питань гігієнічного регламентування МОЗ України, входить до редакції і редакційні ради низки вітчизняних та зарубіжних наукових періодичних видань. У 1967-1976 рр. він був експертом Міжнародної морської організації при ООН (ІМО), в 1975-1980 рр. - Членом Консультативної ради ВООЗ з охорони здоров'я моряків, був запрошеним професором в Болгарії, Німеччини, Казахстані, Росії, є дійсним членом (академіком) низки громадських Міжнародних Академій, у тому числі Екології та безпеки життєдіяльності (МАНЕБ), Людини в аерокосмічних системах (МАЧАКС ),     Суднобудування. Він є почесним професором Всеросійського НДІ залізничної гігієни, був прийнятий у члени Міжнародної асоціації морських лікарів, Американського хімічного товариства, Російського товариства медичної елементологіі.
    За плідну наукову діяльність Л.М. Шафран нагороджений орденом «Знак Пошани» і медалями СРСР, 5 медалями ВДНГ СРСР, значком «Відмінник охорони здоров'я», медаллю ім. М.В. Ломоносова (МАНЕБ), медаллю ім. Бернарда Нохта Інституту морської медицини і тропічних хвороб в Гамбурзі, Почесним дипломом Інституту морської медицини в Гданську, грамотами Міністерства охорони здоров'я та Міністерства внутрішніх справ України.
    Своє 80-річчя Л.М. Шафран зустрічає в активній формі, сповнений наукових планів, творчими ідей і починань, бере участь у підготовці наукових кадрів вищої кваліфікації.

Переглядів : 2212

Назад до списку