Науковці університету завершили річний моніторинг стану водних ресурсов за замовленням Шульгівської громади

Версия для печати

16 / 12 2016

IMG_0643.jpgIMG_0640.jpgIMG_3748 (1).jpg

   З першого морозами грудня науковці ГНДЛ «Охорона навколишнього середовища на залізнічному транспорті» відправіліся до села Шульгівка Петриківського району та здійснілі Останній у цьом году відбір-аналіз проб для моніторингу стану поверхнево та підземних вод за замовленням активістів та представителей місцевої громади.

    У лютому 2016 року до адміністрації університету та науковців Галузевої науково-дослідної лабораторії «Охорона навколишнього середовища на залізнічному транспорті» (ГНДЛ «ОНС») з пропозіцією СПІВПРАЦІ звернули представник ГО «Шульгівська громада». Громадські Активісти предложили науковців ГНДЛ «ОНС» Забезпечити наукових супровід участия громадськості у процесі контролю за діяльністю относительно будівництва та ЕКСПЛУАТАЦІЇ промислового комплексу «Звірівніцька ферма з розведення норки» на территории Шульгівської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області.
    Незважаючі на незвічність формату університет погодівся на пропозіцію та перейшов до якісно нового уровня взаємодії между науковим співтоваріством та громадою Нашої області - здійснів Першу науково-дослідну роботу за замовленням громадської організації.
    У рамках цієї роботи науковці ГНДЛ «ОНС» Відібрали прежде 20 проб та виконан почти 400 інструментально-лабораторних аналізи поверхнево та підземних вод у колодязь селян Шульгівкі, свердловина місцевіх фермерів та дренажних каналах Орільської захісної дамби.
    Як зазнача зав. ГНДЛ «ОНС» Андрій Миколайович Бойченко - «Головною метою цієї роботи є організація системи громадського спостереження за станом та якістю місцевіх водних ресурсов, ... а такоже попередження можливий негативного впліву звірівніцького комплексу на довкілля села Шульгівка».
    Саме тому науковці університету спільно з актівістамі ГО «Шульгівська громада» разработали дорожню карту та план екологічного моніторингу. Цей план включає спостереження за станом вод у Різні гідрологічні періоді вісокої та нізької води, посухи та перемерзання. У інструментально-лабораторних условиях вірішено вівчаті Інтегральні, ЗАГАЛЬНІ гідрологічні та спеціфічні показатели стану та якості водних ресурсов, среди якіх: біологічне та хімічне споживання кисня, водневій Показник, лужність, жорсткість та каламутність води, вміст розчіненіх солей, сульфатів, хлорідів заліза, нафтопродуктів, поверхнево активних Речовини, фосфатів та «аміачної» групи та інші.
«Головного результатом Нашої роботи - є создания
    Як зазнача керівник НДР с.н.с. Сорока Максим Леонідович - «Для пріродозахісної системи України характерними є постфактум моделі, коли правові Наслідки від забруднення довкілля наступають после встановлення факту такого забруднення ... Коли вже Нічого захіщаті. Ось чому ця робота має таке велике значення, особливо у довгостроковій перспектіві! ».
    Активна фаза виконан науково-дослідної роботи Вже позаду, а науковці ГНДЛ «ОНС» спільно з науковців кафедри «Хімія та інженерна екологія» пріступають до АНАЛІЗУ, Обговорення та Подальшого оприлюднення отриманий за цею рік результатів.
    Наукова спільнота нашого університету очень рада роботи з комерційними інстітуціямі громадянського суспільства та запрошує представителей та активістів Громадського организации до співпраці з сфере громадського екологічного моніторингу та контролю.

З вопросам додаткової информации та екологічного моніторингу Просимо звертатись до науковців ГНДЛ «ОНС»:
+38 0562 47 19 65
[email protected]
www.dniproecolab.tilda.ws
або проштою за адресою: 49010, м. Дніпро, вул. Лазаряна, 2, ДНУЗТ, ауд. 369 ГНДЛ «ОНС»


IMG_3743.jpgIMG_3780.jpgIMG_3802 (1).jpg

 


Просмотров : 2563

Возврат к списку