Науковці університету завершили річний моніторинг стану водних ресурсів за замовленням Шульгівської громади

Версія для друку

16 / 12 2016


IMG_0643.jpgIMG_0640.jpgIMG_3748 (1).jpg

З першими морозами грудня науковці ГНДЛ «Охорона навколишнього середовища на залізничному транспорті» відправилися до села Шульгівка Петриківського району та здійснили останній у цьому році відбір-аналіз проб для моніторингу стану поверхневих та підземних вод за замовленням активістів та представників місцевої громади.

У лютому 2016 року до адміністрації університету та науковців Галузевої науково-дослідної лабораторії «Охорона навколишнього середовища на залізничному транспорті» (ГНДЛ «ОНС») з пропозицією співпраці звернулися представники ГО «Шульгівська громада». Громадські активісти запропонували науковцям ГНДЛ «ОНС» забезпечити наукових супровід участі громадськості у процесі контролю за діяльністю щодо будівництва та експлуатації промислового комплексу «Звірівницька ферма з розведення норки» на території Шульгівської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області.

Незважаючи на незвичність формату університет погодився на пропозицію та перейшов до якісно нового рівня взаємодії між науковим співтовариством та громадою нашої області – здійснив першу науково-дослідну роботу за замовленням громадської організації.

У рамках цієї роботи науковці ГНДЛ «ОНС» відібрали понад 20 проб та виконали майже 400 інструментально-лабораторних аналізи поверхневих та підземних вод у колодязях селян Шульгівки, свердловинах місцевих фермерів та дренажних каналах Орільської захисної дамби.

Як зазначив зав. ГНДЛ «ОНС» Андрій Миколайович Бойченко – «Головною метою цієї роботи є організація системи громадського спостереження за станом та якістю місцевих водних ресурсів, … а також попередження можливого негативного впливу звірівницького комплексу на довкілля села Шульгівка».

Саме тому науковці університету спільно з активістами ГО «Шульгівська громада» розробили дорожню карту та план екологічного моніторингу. Цей план включав спостереження за станом вод у різні гідрологічні періоди ‑ високої та низької води, посухи та перемерзання. В інструментально-лабораторних умовах вирішено вивчати інтегральні, загальні гідрологічні та специфічні показники стану та якості водних ресурсів, серед яких: біологічне та хімічне споживання кисню, водневий показник, лужність, жорсткість та каламутність води, вміст розчинених солей, сульфатів, хлоридів заліза, нафтопродуктів, поверхнево активних речовин, фосфатів та «аміачної» групи та інші.

«Головним результатом нашої роботи – є створення

Як зазначив керівник НДР с.н.с. Сорока Максим Леонідович – «Для природозахисної системи України характерними є постфактум моделі, коли правові наслідки від забруднення довкілля наступають після встановлення факту такого забруднення…коли вже нічого захищати. Ось чому ця робота має таке велике значення, особливо у довгостроковій перспективі!».

Активна фаза виконання науково-дослідної роботи вже позаду, а науковці ГНДЛ «ОНС» спільно з науковцями кафедри «Хімія та інженерна екологія» приступають до аналізу, обговорення та подальшого оприлюднення отриманих за цей рік результатів.

Наукова спільнота нашого університету дуже рада взаємодії з інституціями громадянського суспільства та запрошує представників та активістів громадських організації до співпраці с сфері громадського екологічного моніторингу та контролю.

 

З питань додаткової інформації та екологічного моніторингу просимо звертатися до науковців ГНДЛ «ОНС»:

+38 0562 47 19 65

ecolab@gmail.com

www.dniproecolab.tilda.ws

або проштою за адресою: 49010, м. Дніпро, вул. Лазаряна, 2, ДНУЗТ, ауд. 369 ГНДЛ «ОНС»


IMG_3743.jpgIMG_3780.jpgIMG_3802 (1).jpg

 


Переглядів : 2763

Назад до списку