Рада молодих вчених Дніпропетровської області на наукових читаннях "Дніпровська орбіта"

Версія для друку

01 / 11 2016
Совет молодых ученых Днепропетровской области на научных чтениях "Днепровская орбита"
Представники Ради молодих вчених Дніпропетровської області Мозолевич Григорій та Єлісєєва Марина за запрошенням Ради молодих спеціалістів ДП «КБ «Південне» 20-22 жовтня 2016 року взяли участь у ХІ наукових читаннях «Дніпровська орбіта».

Робота заходу розпочалася з цікавої екскурсії по виставковому комплексу Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова (НЦАОМ), якому в цьому році виповнилося 20 років із дня заснування. Екскурсовод цікаво та інформативно розповіла про експонати комплексу: бойові та інші ракети, супутники, програму «морський старт», двигуни до аерокосмічних апаратів та інше. Далі робота продовжилась на базі пансіонату «Лісний», де поважні гості з ДП КБ «Південе», НЦАОМ, Київського політехнічного інституту, ДНУ ім. О. Гончара та інших організацій відкрили наукові читання, окресливши основні проблеми сучасної аерокосмічної науки та перспективи по її розвитку.

Наші представники виступили у секції «Молодь і космос», яка була об’єднана разом із секцією «Аерокосмічна освіта та вузівська наука. Перспективні інноваційні проекти». Тут прозвучало біля 20 доповідей, які розкривали широке коло проблем становлення молодих спеціалістів у ВНЗ та підприємствах України, цікавих ідей щодо профорієнтації школярів на технічні спеціальності, інноваційних проектів та презентацій наукових експериментів.

Голова Ради молодих вчених ДНУЗТ ім. акад. В. Лазаряна, к.т.н., доц. Мозолевич Г.Я. доповів про успіхи та проблеми молодих вчених свого університету, про організацію та проведення обласних конкурсів для молодих вчених, про старт та проведення першого конкурсу на державне фінансування інноваційних наукових розробок та проектів Міністерства освіти і науки. Незважаючи, на значні перешкоди, що постають перед молодими вченими регіону в останні роки, вони мобілізуються та починають поступово збільшувати свою активність з презентації своїх розробок та пошуку засобів фінансування своєї наукової діяльності.

Голова Ради молодих вчених ДВНЗ ПДАБА, к.т.н., ст. викладач Єлісєєва М.О. розповіла про досягнення молодих вчених свого вузу у 2015 році. Інформація була зібрана активом ради наприкінці минулого року шляхом анкетування молодих науковців. У доповіді були озвучені основні перемоги та втрати молодих вчених у 2015 році, переможці державних та обласних конкурсів, учасники наукових стажувань, окреслені перспективи руху та розвитку молодих учених у майбутньому через публікацію своїх наукових доробків у реферованих виданнях, що входять до наукометричних баз світу та участь у конкурсах на отримання міжнародних грантів. Так, у вересні 2016 року молоді та більш досвідчені вчені ДВНЗ ПДАБА у складі консорціуму із європейськими вузами подали науковий проект «Будинок з оптимізованим життєвим циклом» на програму «Горизонт – 2020» "Зниження вартості будинку близького к нулю споживання енергії" і наразі очікують результатів конкурсу.

По закінченню роботи секцій розпочався круглий стіл «Ім’я. Доля. Епоха», присвячений 100-річчю від дня народження Леоніда Васильовича Смирнова. Люди, які пропрацювали пліч-о-пліч з цією видатною людиною не один рік розповіли про те, яким він був у житті. Також був організований показ фотокарток Л.В. Смирнова із детальною розповіддю його біографії.

На закритті заходу та підведенні підсумків в.о. директора НЦАОМ О.В. Кулик вручив дипломи за найкращу доповідь на XI наукових читаннях та анонсував заплановані теми круглих столів, програму читань у наступному 2017 році.

Ізюминкою заходу стала екскурсія у Свято-Миколаївський Самарський пустинний чоловічий монастир, якому за офіційними даними 430 років. Пустинним він називався оскільки у давні часи поруч із ним не було ніяких інших забудов і він знаходився якби на півострові, оточений з різних боків річкою Самарою. Це був потужний просвітницький центр у часи Запорізького козацтва.

Висловлюємо велику подяку колективу ДП «КБ «Південне» (зокрема Павлу Семененко та Олександру Балдіну) та НЦАОМ за чудову організацію наукових читань «Дніпровська орбіта», а також за постійну кропітку роботу молодих спеціалістів конструкторського бюро по підтримці та становленню молодих кадрів області та свого підприємства.


Рада молодих вчених ДНУЗТ
Рада молодих вчених ДВНЗ ПДАБА


Балдін О.О. - голова ради молодих спеціалістів ДП КБ Південне.jpgЄлісєєва М.О. - член РМВ ДО, голова РМВ ДВНЗ ПДАБА.jpgКулик О.В. - в.о. директора НЦАОМ.jpg
Балдін О.О.
голова ради молодих спеціалістів
ДП КБ Південне

Єлісєєва М.О.
 член РМВ ДО, голова РМВ ДВНЗ ПДАБА


Кулик О.В.
в.о. директора НЦАОМ


Семененко П.В. - член РМВ ДО та ради молодих спеціалістів ДП КБ Південне.jpgМозолевич Г.Я. - заст. голови РМВ ДО, голова РМВ ДНУЗТ.jpg
Семененко П.В.
член РМВ ДО та ради молодих спеціалістів
ДП КБ Південне


Мозолевич Г.Я.
заст. голови РМВ ДО, голова РМВ ДНУЗТ




Переглядів : 2588

Назад до списку