Про участь в міжнародному проекті «Інноваційний університет та лідерство»

Версія для друку

07 / 12 2015

Варшавським університетом другий рік виконується польсько-український міжнародний проект «Інноваційний університет та лідерство» Фінансування проекту здійснюється міністерством освіти та зовнішніх справ республіки Польща. Організаторами проекту є факультет «Artes Liberales», Міжнародний фонд досліджень освітньої політики, Спілка ректорів вищих навчальних закладів України. Мета проекту полягає в поширенні кращого польського досвіду та імплементації його результатів у вищій освіті України, зокрема в питаннях інтернаціоналізації.


В рамках проекту за два роки більше 100 українських вчених отримали можливість місячного стажування у польських ВНЗ. До цієї когорти вдалося потрапити і доценту кафедри «Станції та вузли» Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна Мозолевичу Григорію Яковичу. Конкурс для участі в ІІ фазі проекту складав 5 чол/місце.


На протязі листопада місяця 18 українським представникам ВНЗ з міст Дніпропетровська, Запоріжжя, Києва, Львова, Луцька, Одеси, Сум, Чернівців, Харкова та Херсона було прочитано інтенсивний курс лекцій та проведено ряд тренінгів. Тематика заходів була присвячена інноваційним процесам польської вищої школи після вступу до ЄС, участі у міжнародних наукових проектах та програмах, розвитку міжнародних відносин між українськими та польськими ВНЗ. Також оргкомітет проекту забезпечив можливість вивчення досвіду роботи різних структурних підрозділів Варшавського університету (міжнародного відділу, відділу забезпечення міжнародних наукових проектів, промоції, студентського самоуправління, студентської практики, он-лайн освіти, розвитку інфраструктури університету) та організував індивідуальні консультації з провідними польськими науковцями- експертами в галузі освіти та науки.


Особливу уваги під час перебування у Варшавському університету викликав досвід впровадження дистанційної освіти та взагалі інформатизація навчального процесу й управління навчальним закладом. По-перше, 15 крупних польських університетів близько 10 років тому досягли згоди, щодо розробки спільного програмного забезпечення для управління навчальним процесом. На це було отримано грант ЄС, результатом якого став реалізований пілотний проект USOS. З часом до проекту приєдналось близько 40 польських ВНЗ, які і фінансують розроблену інформаційну систему по сьогоднішній день (до 10 тис. Євро/рік від закладу).


Он-лайн освіту близько 5000 студентів Варшавського університету забезпечує окремий підрозділ, що складається із 7 чол. Дистанційно студенти мають можливість вивчати 88 дисциплін. 30 % студентів дистанційно вивчають іноземні мови. Вартість навчання на одному з курсів із отриманням сертифікату та оцінки складає близько 200 польських злотих (≈1300 грн) в тому числі і для закордонних студентів. Технічне забезпечення он-лайн освіти базується на платформі Moodle, як і в нашому університеті, можливості якої по суті аналогічні до тих, що впроваджені у ДНУЗТ.


Також в рамках проекту були проведені зустрічі із деканами факультетів Варшавського університету та Варшавської політехніки, на яких запропоновані напрямки можливої співпраці польських та українських ВНЗ.

 

IMG_0845s.jpgIMG_0859s.jpg
IMG_3547s.jpgIMG_3666s.jpg


Переглядів : 2075

Назад до списку