Присудження Державної премії України

Версія для друку

13 / 06 2013

Вручение госпремии.jpg       Відповідно до Указу Президента України № 279/2013 «Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2012 року» від 16 травня 2013 р. колективу авторів присуджено        Державну премію України в галузі науки і техніки 2012 року за роботу «Розробка та впровадження нових ресурсозберігаючих і техногенно-безпечних технологій будівництва метрополітенів і тунелів в Україні».

       Колектив авторів, які отримали Державну премію, складався із В. І. Петренка, С. М. Ліхмана, Л. О. Михайлюка і М. В. Білоуса («Київметробуд»),  В. В. Янікіна і С. М. Крашньова (Проектний інститут «Укрметротунельпроект»), Ю. М. Айвазова (Національний транспортний університет, м. Київ; премія присуджена посмертно), О. К. Охотнікова («Київський метрополітен»), В. І. Ярмоленка («Метробуд»), та О. Л. Тютькіна, кандидата технічних наук, доцента кафедри «Тунелі, основи та фундаменти», який представляв Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна.

       Робота над проблемою освоєння підземного простору, яка успішно та в повному обсязі вирішується у поданих на розгляд матеріалах, розпочалася в 2003 році. На протязі десяти років в рамках роботи розроблено технологічні регламенти ефективного застосування широкого кола спеціальних способів, які використовуються при будівництві метрополітенів і тунелів, а також інших підземних об’єктів. Наукова цінність роботи підтверджується результатами виконаних аналітичних та експериментальних досліджень, які дозволили встановити, що в залежності від вибору технології можна суттєво знизити рівень небезпечних деформацій підземних будівельних конструкцій, особливо в виробках великого перерізу.

       Практична значимість роботи підтверджується широким впровадженням нових високоефективних технологій при будівництві та реконструкції метрополітенів, залізничних, комунальних та гідротехнічних тунелів, а також різноманітних підземних комплексів, в тому числі технології проходки вертикальних, горизонтальних та похилих виробок, станційних та ескалаторних тунелів суцільним вибоєм, перегону механізованих прохідницьких комплексів через станційні тунелі, «стіну в ґрунті» тощо. Можливість розробки та впровадження високоефективних ресурсозберігаючих і техногенно-безпечних технологій будівництва метрополітенів і тунелів обумовлена значним досвідом виробничників та високим рівнем наукових досліджень вчених, в тому числі доцента О. Л. Тютькіна.



Переглядів : 3793

Назад до списку