Семінар-тренінг для ВНЗ-партнерів міжнародного проекту ЄС/ПРООН

Версія для друку

11 / 04 2016
    8 квітня 2016 р. у Дніпропетровському національному університеті залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна відбувся семінар-тренінг для ВНЗ-партнерів міжнародного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на тему «ЕНЕРГОАУДИТ ТА ЕНЕРГОМЕНЕДЖМЕНТ В ПРОЕКТАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ».
    В гості до Дніпропетровська завітали студенти, аспіранти та науково-педагогічні працівники університетів Вінниці, Запоріжжя, Києва, Полтави, Сум, Сєверодонецька, Херсона, Черкас та Чернігова. 
    Вітальну частину семінару відкрили координатори міжнародного проекту у Дніпропетровській області Олена Харченко та Олексій Скворцов, координатор проекту в ДНУЗТ к.т.н., доцент Григорій Мозолевич, менеджер проекту Ганна Аладжальян та проектний менеджер, бізнес-тренер, консультант з розвитку підприємництва Дніпропетровської обладміністрації к.т.н., доцент Інна Гордєєва.
    Учасників тренінгу було ознайомлено із результатами реалізації проекту в Дніпропетровській області, можливостями співпраці проекту із  Дніпропетровським національним університетом залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, із методикою проведення енергоаудиту та енергоменеджменту, технічними засобами енергоаудиту.
    Далі учасники семінару поїхали в с. Вербки Павлоградського району, де проектом разом із місцевою громадою було реалізовано освітлення вулиць за рахунок соняшної енергії. Об’єктом енергоаудиту виступила  Вербківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів. Науковими співробітниками Центру технічної діагностики та неруйнівного контролю на залізничному транспорті ДНУЗТ було представлено сертифіковане обладнання для енергоаудиту та його технічні можливості: тепловізор, пірометр, лазерний дальнометр, товщинометр, твердомір, анемометр та ін. Зацікавило воно й учнів школи, а можливо для декого з них надало поштовх для вибору майбутнього напрямку навчання. 
    Директор школи запропонувала обстежити проблемні приміщення класів, коридорів та даху. Треба відзначити, що сільській громаді вдалося зберегти будівлю, що встигла «відсвяткувати» столітній ювілей.
    Студенти із допомогою співробітників Центру оцінили значення температури «точки роси» поверхні стін, яка коливалась від 8 до 16 градусів Цельсія. До багатьох з них прийшло розуміння чому одні стіни покриваються пліснявою, а інші – ні. За допомогою тепловізора були виявлені місця будівлі, де втрачається тепло. Анемометр показав недостатність швидкості вентиляції повітря для запобігання накопичення вологи на стінах та стелях класів, спортивного залу. Ізюминкою тренінгу стало обстеження даху школи. 
    Голова селищної ради Холоденко Любов Пилипівна розповіла присутнім про досвід підготовки та реалізації проектів, спрямованих на сталий розвиток соціальної інфраструктури об’єднаної сільської громади.
    Наприкінці тренінгу науковці університету, зробили висновки щодо можливих заходів енергоменеджменту соціальних об’єктів взагалі та конкретно школи с. Вербки.
    Насичений день у гостей міста закінчився екскурсією по Дніпропетровську, яку провів відомий спортивний журналіст Дмитро Москаленко. Гарну практику підготовки і практичної реалізації проекту отримали студенти 650-М групи спеціальності «Управління проектами». Окрема подяка Яні Луцюк та Ганні Шкурі за організаційну допомогу!
Від імені учасників семінару-тренінгу, дякую менеджерів міжнародного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» за можливість реалізації ідеї його проведення!

Посилання на пост в соцмережі (Перейти
Посилання на відео Частина 1 (Перейти), Частина 2 (Перейти)

DSC_0030.jpgDSC_0036.jpgDSC_0042.jpg
DSC_0054.jpgDSC_0050.jpgDSC_0028.jpg


Переглядів : 2368

Назад до списку