Стан водних ресурсів під контролем – громадськості та науковців ДІІТу

Версія для друку

04 / 04 2017




4 (1).jpg5.jpg9.jpg

Минулого року екологи нашого університету розпочали незвичний формат взаємодії науковців та громадських активістів Дніпропетровської області – екологічний моніторинг довкілля на замовлення громадських організацій. Так зародився науковий супровід громадськості у процесах екологічного контролю за станом довкілля місцевої громади та діяльністю підприємств, що можуть йому загрожувати.
   У 2016 році на замовлення ГО «Шульгівська громада» науковці екологічної лабораторії ГНДЛ «ОНС» (DniproECOLab) кафедри «Хімія та інженерна екологія» ДНУЗТ розпочали моніторинг вод у зоні потенційного впливу промислового комплексу «Звірівницька ферма з розведення норки» на території Шульгівської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області. У рамках цієї роботи науковці університету виконали майже 400 інструментально-лабораторних аналізи поверхневих та підземних вод у колодязях селян Шульгівки, свердловинах місцевих фермерів та дренажних каналах Орільської захисної дамби. Більш детально з особливостями та результатами цієї роботи можна ознайомитись за ПОСИЛАННЯМ .
Екологічна громадськість не зупиняється на досягнутому! У 11 березня відбувся перший у 2017 році відбір проб природних вод на замовлення Дніпродзержинської громадської екологічної організації «ГОЛОС ПРИРОДИ». Цього року екологи зосередяться на дослідженні вод в межах Шульгівської територіальної громади та міста Камянське. Детальний фото-звіт за посиланням (перейти

Пропонуємо усім охочим ознайомитись з узагальненими результатами попередніх та цьогорічних досліджень:
Протокол результатів вимірювання: https://goo.gl/lyWhjR
Зведені результати моніторингу: https://goo.gl/4WOUG0
Зведений аналіз результатів: https://goo.gl/BWmmSQ
Десять цікавих фактів та коментарів:
– Вітаємо! Якісний аналіз показав відсутність сполук важких металів у всіх пробах.
– Вітаємо! Екосистема дренажного каналу Орільської захисної дамби прийшла до норми після злочинного забруднення на початку липня 2016 року. Більшість інтегральних показників якості води прийшли до рівня фонових концентрацій.
– Вітаємо! Вода у каналі Орільської захисної дамби у районі Кулішів (місто Каменське) має підвищений вміст нафтопродуктів, ортофосфатів та сульфідів. Ми вважаємо це перевищення фонової концентрації (забруднення) має техногенне походження. Наразі ситуація не є критичною, проте спостереження продовжуються.
– Вітаємо! Загалом, поверхневі та підземні води за своїм складом та властивостями відповідають формальним нормативам, проте ми звертаємо увагу на деякі негативні тенденції та екологічні ризики (детально дивіться коментарі до зведеного аналізу).
– Фіксується накопичення амонійного азоту у підземних водах у зоні впливу звірівницького комплексу. Слід зауважити, що значення концентрацій не перевищують нормативу. Ми і далі будемо відстежувати вміст цих сполук.

За довідками та детальною інформацією звертайтесь до екологічних активістів ДГЕО «ГОЛОС ПРИРОДИ» та до науковців нашого університету: +38 (056) 373 15 76, [email protected]http://dniproecolab.tilda.ws/


#ecodiit #дііт #дніпро #камянське #ГОЛОС_ПРИРОДИ #Шульгівська_громада


11 (1).jpg20.jpg21.jpg


Автор : старший науковий співробітник ГНДЛ «ОНС» Сорока Максим

Переглядів : 2855

Назад до списку